نتایج یک پژوهش نشان میدهد؛
مطابق یافتهها مردان به طور معنیداری بیش از زنان، افراد مجرد بیش از افراد متأهل، افراد شاغل به کار بیش از افراد محصل و خانهدار، افراد ساکن در جنوب شهر بیش از افراد ساکن در سایر مناطق جغرافیایی شهر و همچنین افرادی که در خانواده و اقوام آنها سابقه ازدواج موقت وجود دارد، بیش از سایرین نسبت به ازدواج موقت گرایش دارند.
در پژوهشی سعی شد نگرش مردم به ازدواج موقت بررسی شود.
به گزارش مهرخانه، تحقیق حاضر با هدف بررسی نگرش مردم به ازدواج موقت انجام گرفته است.
این تحقیق به روش توصیفی بوده و در آن طرز نگرش مردم نسبت به ازدواج موقت مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق، ساکنین شهر تهران بوده است. تعداد ۴۰۰ نفر برحسب توزیع جغرافیایی از مناطق مختلف جغرافیایی شهر (شمالشهر، مرکزشهر، جنوبشهر و حومهشهر) انتخاب شده و تعداد ۵ مورد پرسشنامه به دلیل مخدوش بودن حذف و ۳۹۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
همچنین پرسشنامه مورد استفاده دارای ۳۰ ماده نگرشسنجی بود که در شش محور در ارتباط با ازدواج موقت تدوین شد. محورهای پرسشنامه عبارت بودند از: اثرات خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و بینالمللی ازدواج موقت، ارضای نیازهای جنسی و ابعاد مذهبی ازدواج موقت. همچنین پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، وضعیت و سابقه ازدواج موقت در خانواده و اقوام، محدودیتهای ازدواج موقت، تمایل به ازدواج موقت و میزان آشنایی با قوانین ازدواج موقت را دربرداشت.
با وجود آنکه در کشورمان ازدواج موقت هم مشروع و هم قانونی است، موافقان و مخالفانی دارد و هنوز در بین مردم رواج پیدا نکرده است. براین اساس در طی این پژوهش محقق به دنبال پاسخگویی به این سؤالات برآمده که: نوع نگرش مردم نسبت به ازدواج موقت چگونه است؟ میزان تمایل به ازدواج موقت چقدر است؟ چه کسانی بیشتر تمایل به این نوع ازدواج داشته و افراد برای ازدواج موقت چه محدودیتهایی را احساس میکنند؟
اطلاعات دموگرافیک
از مجموع ۳۹۵ نفر از افراد مورد بررسی 50.4 درصد مرد، 49.4 درصد زن، 51.9 درصد متأهل، 48.1 درصد مجرد بودند. از نظر وضع تحصیلی حدود 80 درصد دیپلم و لیسانس، 33.7 درصد محصل، 28.1 درصد کارمند، 17.2 درصد شغل آزاد و 15.7 درصد خانهدار بودند.
از نظر موقعیت جغرافیایی محل سکونت، ۲۱ درصد در شمال شهر، 47.3 درصد در جنوب شهر، 29.4درصد در مرکز شهر و 2.3 درصد در حاشیه شهر (شهرکها) سکونت داشته و از نظر وضع اقتصادی 62.5 درصد وضعیت متوسط، 25.6 درصد خوب و ۱۲ درصد ضعیف بودند.
13.7 درصد از مردان، مخالفت همسر خود را مانع ازدواج موقت میدانند/ فرهنگ جامعه؛ مهمترین مانع ازدواج موقت
وضعیت ازدواج موقت در بین جمعیت مورد بررسی نشان داد که در خانواده و اقوام 9.1 درصد از جمعیت مورد بررسی سابقه ازدواج موقت وجود دارد که حدود 3.8 در صد آن مربوط به خانواده اصلی است.
حدود ۲۵ درصد از جمعیت مورد بررسی برای ازدواج موقت اعلام آمادگی کردهاند، این در حالی است که حدود ۵۰ درصد از جمعیت نسبت به قوانین ازدواج موقت اظهار بیاطلاعی کرده و فقط ۱۵ درصد اظهار داشتند که نسبت به این قوانین آگاهی مناسبی دارند. همچنین جمعیت مورد بررسی مهمترین موانع ازدواج موقت را به ترتیب فرهنگ جامعه (33.4 درصد)، مخالفت خانوادهها (18.5 درصد)، مخالفت عقلایی (16.5 درصد) و مخالفت همسر (13.7 درصد) ذکر کردهاند.
2.98 درصد معتقدند ازدواج موقت راهی برای جلوگیری از فحشاست
از بین ۳۰ عبارت نگرشی در مورد ازدواج موقت، بیشترین نمرات مربوط به موارد ذیل بود:
ازدواج موقت راهی برای جلوگیری از روابط پنهان و نامشروع جوانان است (29.3 درصد)، ازدواج موقت یک راه شرعی، اسلامی و مجاز است (13.3 درصد)، موجب کاهش ناامنی و تجاوز به عنف نسبت به زنان میشود (3.08 درصد)، موجب جلوگیری از انحراف جنسی جوانان میشود (2.99 درصد)، راهی برای جلوگیری از فحشاست (2.98 درصد)، میتواند زمینهساز ازدواج دائمی شود (2.96 درصد)، روشی جامعهپسند برای ارضای غریزه جنسی است (2.90 درصد) و یک الگوی مناسب در ازدواج است (2.74 درصد).
مجردها تمایل بیشتری به ازدواج موقت دارند/ تمایل مردان به ازدواج موقت بیش از زنان
مطابق یافتهها مردان به طور معنیداری بیش از زنان، افراد مجرد بیش از افراد متأهل، افراد شاغل به کار بیش از افراد محصل و خانهدار، افراد ساکن در جنوب شهر بیش از افراد ساکن در سایر مناطق جغرافیایی شهر و همچنین افرادی که در خانواده و اقوام آنها سابقه ازدواج موقت وجود دارد، بیش از سایرین نسبت به ازدواج موقت گرایش دارند. از سویی دیگر ملاحظه شد که وضع اقتصادی افراد در طرز نگرش آنها نسبت به ازدواج موقت تأثیری ندارد.
۲۵ درصد از مردم به ازدواج موقت گرایش دارند
علیرغم آنکه ۲۵ درصد از جمعیت مورد بررسی گرایش به ازدواج موقت دارند، ولی میتوان گفت که میزان شیوع این ازدواج در جامعه مورد بررسی احتمالاً حدود ۹ درصد باشد. دلائل توسعه و گسترش کم این نوع ازدواج، موانعی است که در جامعه وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از موانع فرهنگی و خانواده.
لازم به ذکر است این پژوهش با نام «سنجش نگرش مردم به ازدواج موقت» توسط خدابخش احمدی، مصطفی براری و فتحا... سید اسماعیلی انجام شده و در فصلنامه علمیـ پژوهشی رفاه اجتماعی، سال یازدهم، شماره ۴۳ منتشر شده است.
