محلل
مُحَلِّل (فارسی افغانستان: حلاله) در اسلام مردیست که با زن سه طلاقه ازدواج میکند و او را طلاق میدهد تا آن زن بتواند دوباره با همسر پیشین خود ازدواج کند.
بر اساس قوانین اسلامی و سنتهای اعراب دوران جاهلیت اگر مردی دو بار همسرش را طلاق دهد و دوباره به او رجوع کند پس از سومین طلاق دیگر امکان ازدواج با او را ندارد مگر اینکه آن زن به عقد ازدواج مرد دیگری درآید و پس از آمیزش جنسی از آن مرد طلاق گیرد. مردی که با ازدواج و همخوابگی با این زن موجب میشود تا امکان ازدواج دوباره او با شوهر سابقش فراهم آید محلل یعنی حلالکننده نامیده میشود.
ادله
مهمترین دلیل ممنوعیت ازدواج مجدد پس از سه طلاق آیه ۲۳۰ سوره بقره است:
پس اگر باز زن را طلاق داد دیگر بر او حلال نیست، مگر آنکه به نکاح مردی دیگر در آید، و هر گاه آن مرد زن را طلاق دهد، اگر میدانند که حدود خدا را رعایت میکنند رجوعشان را گناهی نیست. اینها حدود خدا است که برای مردمی دانا بیان میکند.
شأن نزول این آیه آنست که زنی از پیامبر اسلام میپرسد: «من همسر پسرعمویم رفاعه بودم، او سه بار مرا طلاق داد، پس از او با مردی به نام عبدالرحمن بن زبیر ازدواج کردم، اتفاقا او هم مرا طلاق داد، بی آنکه در این مدت آمیزش جنسی بین من و او انجام گیرد، آیا میتوانم به شوهر اولم بازگردم؟ پیامبر پاسخ میدهد: نه، تنها در صورتی میتوانی که با همسر دوم آمیزش جنسی کرده باشی» و سپس آیه ۲۳۰ بر او نازل میشود.
آمیزش جنسی محلل
در میان مسلمین اتفاق نظر است که محلل حتماً باید با زن آمیزش جنسی داشته باشد. سعید بن مسیب تنها فقیهیست که گفته دخول برای محلل لازم نیست. برخی از فقهای شیعه معتقدند این آمیزش حتماً باید از جلو باشد و آمیزش مقعدی چارهساز نیست. برخی از فقها نیز معتقدند علاوه بر دخول، انزال نیز لازم است. ریشه این اختلاف به حدیث ابن بصیر از امام صادق (ع) برمیگردد:
از امام صادق (ع) پرسیدم آن چه زنی است که دیگر برای شوهرش حلال نیست تا آنکه شوهری دیگر کند؟ فرمود: زنی است که شوهرش او را طلاق دهد، بعد رجوع کند و بار دوم طلاقش دهد و باز رجوع کند، و سپس بار سوم طلاق دهد، اینجاست که دیگر برای شوهرش حلال نیست، تا آنکه شوهری دیگر کند و آن شوهر شیرینی (عسیله) جماع او را بچشد و زن هم شیرینی جماع او را بچشد
فقهایی که به ضرورت انزال محلل قایلند، معتقدند لذت بردن از جماع جز با انزال محقق نمیشود. در حالی که مخالفان میگویند عسیله اسم تصغیر است و کنایه از چشیدن مقداری از لذت جماع است. بنابراین لازم نیست لذت بطور کامل باشد و به مقدار دخول (وارد شدن ِ دستکم تا ختنهگاه آلت جنسی مرد درون مجرای تناسلی زن) کافی است. فقهایی که آمیزش مقعدی را برای محلل کافی نمیدانند به بخش انتهایی روایت؛ «و زن هم شیرینی جماع او را بچشد» (که در برخی نسخ نیامده) اشاره کرده و معتقدند که زنان آمیزش از پشت را دوست نمی دارند. اما گروه مقابل ادعای لذت نبردن زنان از آمیزش مقعدی را نادرست میدانند
شیوع
از سنتهای اعراب بود که ازدواج زن و شوهر پس از سه بار طلاق ممکن نباشد مگر آنکه زن شوی دیگری کرده و با او همخوابه شود. این قانون در قرآن هم تأیید شد و با ظهور اسلام ادامه یافت. همچنانکه القاب مردی که با زن سه طلاقه ازدواج میکند تا به شوهر قبلیش حلال شود همچون «محلل» یا «بزِ نرِ عاریتی» (التیس المستعار) بازمانده همان دوران است.
امروزه شیوع این نوع از ازدواج در میان اهل سنت بیش از شیعیان است. چون در فقه اهل سنت امکان سه طلاق در یک جلسه وجود دارد. بدست آوردن آمار دقیق از این نوع ازدواج ممکن نیست چرا که ازدواج از طریق محلل بطور مخفیانه انجام میگیرد و راهی برای تشخیص آن از ازدواج عادی برای دیگران وجود ندارد. حتی در بسیاری از موارد زن برای ازدواج محلل به کشور دیگری سفر کرده و پس از بازگشت به کشور خود با شوهر اول ازدواج میکند
فلسفه
مسلمانان فلسفهٔ وجودی این حکم را کراهت طلاق میدانند و این که خداوند خواسته مردم طلاق را سبک نشمارند و با طلاق و رجوع پیاپی زن را اذیت نکنند. از سوی دیگر سه بار طلاق پیاپی به معنای نفرت زن و شوهر و ناسازگاری آنها با یکدیگر است. پس شوهر نباید امکان رجوع به او را داشته باشد و اجازه دهد که او شوهر دیگری کند و اگر شوهر تازه او را طلاق داد و او دوباره با میل و رغبت خود به ازدواج شوهر اولش درآمد نشانهٔ رفع نفرت و ناسازگاری است. از همین رو ازدواج موقت محلل نیست. و بنا به قولی در صورتی که این ازدواج صوری باشد و از پیش قرار طلاق گذاشته شده باشد، موجب حلال شدن زن به شوهر اول نمیشود.
مطالب مرتبط :
-
- مهر المثل چيست؟
- مهرالسنه چیست؟
- مهر المسمى چیست؟
- مهرالمتعه
- احکام عقد از رساله امام خميني-ره
- شرايط عقد از رساله امام خميني-ره
- مسائل متفرقه زناشويي-از رساله امام خميني-ره
- احکام متفرقه ازدواج
- احکام عده
- احکام طلاق
- شرایط عقد ازدواج
- اذن ولی در ازدواج
- احکام ازدواج موقت
- احکام مهریه
- چرا سقط جنین حرام است؟
- ملاک استفاده زن از نفقه همسر
- شرایط و احکام عقد!
- ملاک اطاعت از همسر در دوران عقد
- نفقه زن حامله ی ناشزه
- هزینه درمان زوجه
- رفت و آمد پسر و دختر قبل از صیغه عقد
- ازداوج دائم و موقّت مسلمان با کافر غیر اهل کتابی
- ازدواجی که در شرع مقدس جایز نیست!!
- انتقال نطفه لقاح یافته زوج با تخمک زن دیگر در رحم زوجه
- حکم جلوگیری از بچه دار شدن برای مرد یا زن
- حکم انعقاد نطفه زن و مرد اجنبی